Jak to vše začalo

"Jmenuji se Stanislav Holub a výrobě vína se s pomocí rodiny věnuji přes 25 let. 
 
Moje vinařské začátky začaly hned po svatbě v roce 1977. Bydleli jsme v rodinném domku, kde na výmince bydlel manželčin stařeček. Už při prvním posezení ve sklépečku jsme si, jak se říká "sedli". Postupně a velmi pomalu mě začal stařeček zaučovat do tajů vinařství. 
 
Začali jsme na jaře 1978 podsazováním sazenic vinné révy, které nepřežily zimu. Potom následovalo stříhání. U žádné práce ve vinohradě nebo ve vinném sklepě se nesmělo spěchat. Později nastoupily "zelené práce", jako zalamování úponků ("fazochů") a zastrkování letorostů. U této práce stařeček vždy říkal: "Aby bylo vínečko dobré, tak 80 procent kvality vína se děje při práci ve vinohradě." Další zaučování se týkalo stříkání vinice. Než mě nechal stařeček poprvé vinici ošetřit celou sám, trvalo to hodně roků. Další výuka byla při sklizni a výrobě vína. A tak šel rok za rokem...
 
Nejpěknější okamžiky byly, když jsme si spolu sedli na lavičku u vinohradu a odpočívali. Dole u lavičky měl stařeček v zemi vyvrtané dvě metrové díry a tam byly na provázku spušťěné sedmičky vína - bílé a červené - to byla chuť! A stařeček vykládal, vzpomínal...
 
Dnes už stařeček mezi námi není. Vinici jsem vysadil před 10 lety úplně novou. V Ladné jsem v roce 1992 postavil s pomocí rodiny vinný sklep a pořídil technologii. V tomto vinném sklepě probíhá výroba vína doposud.
 
Vína dávám pravidelně na výstavy a každý diplom, který víno získá, vystavím ve sklepě, jako velké poděkování za stařečkovu výuku a ukázání cesty a lásky k vínu a jeho výrobě."
 
Zpět do obchodu